VESTI-AKTUELNO


Dok je jedan deo tima konačno imao priliku da se sretne uživo i više radi na volonterskom menadžmentu, naš deo tima je putem Zoom-a pratio višednevni trening realizovan od 6-10 septembra u Novom Sadu.

Teme koje su se vodile ticale su se tehnika upravljanja izazovima tokom volonterskog boravka, mentorstva i ostalih relevantnih tema za članice konzorcijuma: ADRA Човекољубље - Philanthropy Ekumenska humanitarna organizacija i Merhamet Sandzak. Ovaj projekat se realizuje već drugu godinu zaredom i podržan je od strane Evropske komisije.

MHD “Merhamet Sandžak” iz Novog Pazara i “One nation” iz Velike Britanije i ovog meseca podelili 100 paketa siromašnima

Muslimansko humanitarno društvo “Merhamet-Sandžak” iz Novog Pazara u saradnji sa organizacijom “One nation” iz Velike Britanije, i ovog meseca je obezbedilo sto paketa sa prehrambenim i ostalim životnim namirnicama za građane slabijeg materijalnog stanja. Ovo je peta po redu akcija u Novom Pazaru a pomoć je deljena i u susednim opštinama Tutinu i Sjenicu.
“Ovaj projekat će trajati do kraja ove kalendarske godine tako da ćemo svakog narednog meseca deliti pakete pomoći za sto najugroženijih porodica i građana. Na žalost, u gradu ima još onih kojima je ovakva vrsta pomoći potrebna ali mi nismo u mogućnosti baš svima da pomognemo pa se iskreno nadam da će i ostale humanitarne organizacije priteći u pomoć”, kazao je predsednih HMD “Merhamet-Sandžak” Ismet Suljović.
On je naglasio da ovo humanitarno društvo ima nekoliko porodica koji su stalni korisnici pomoći ali da se uvek za pomoć jave i novi i da se i njima pomogne onoliko koliko se može.
Akcija podele humanitarnih paketa u nekoliko navrata vršila se i u Tutinu i Sjenici, a naredna je sledećeg meseca.

08.2021.
Raspored radionica za avgust – „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“

Na naše veliko zadovoljstvo i radost objavljujemo da počinje Reintegracija kreativno leto!

Pozivamo sve zainteresovane da posete besplatne manifestacije za decu i mlade koje će trajati tokom avgusta i septembra u Novom Pazaru!

Nase kreativno leto deo je aktivnosti projekta "Reintegracija - podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji", finanisiranog od strane Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) - Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke.

07.2021.
U okviru programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) potpisan je Ugovor o donaciji između UNOPS i MHD "Merhamet-Sandžak" za implementaciju projekta "PODRŠKA UČENJU I RAZVOJU DECE ROMSKE NACIONALNOSTI KAO ODGOVOR NA KOVID19". #switzerlandinserbia


preuzmi dokumenta


Bajramsku akcija podjele namirnica i higijenskih sredstva

U Sjenici i Tutinu je u okviru Bajramskih aktivnost realizovana još jedna uspješna akcija podjele paketa i higijenskih sredstva za mjesec Jul. Merhamet Sandžak se i ovog puta neizmerno zahvaljuje svojim prijateljima - donatorima iz organizacije "One Nation".


06.2021.
Raspored radionica za jun – „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“

U okviru projekta „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ pokrenute su radionice za decu i mlade na teritoriji Novog Pazara, Sjenice, Tutina i okoline ova tri grada.

Nastavni plan i program radionica pripremljen je od strane stručnjaka obrazovnog i socijalnog sistema koji su direktno odgovorni za sprovođenje radionica.

Glavni cilj radionica je pružanje obrazovne i podržavajuće uloge povratnicima radi bolje reintegracije u njihovim lokalnim zajednicama, uz podršku i široj zajednici.

Prijave za radionice se vrše lično – Novi Pazar, kancelarija Merhamet Sandzak, Dobrosusedski klub Novi Pazar, 7 juli bb, Sjenica – zgrada Opštine Sjenica, kancelarija 26, Tutin – Dobrosusedski klub Tutin – Peštarska 2/6.  Radionice su besplatne i organizuju se uz poštovanje svih propisanih pravila i procedura, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.  Detaljnije na linku.


05.2021.

Dajemo vam jednu zagonetku sa seminara - NTC sistem učenja - Seminar za voditelje psihosocijalnih radionica - Samo on svoje voće ima a njegova tri brata ne. Šta je to? Snimak sa našeg seminara je u prilogu.

05.2021.
U subotu 15.05. i nedelju 16.05.2021. godine organizujemo seminar za voditelje psihosocijalnih radionica iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, a u okviru projekta “Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”. Seminar “NTC sistem učenja – razvoj kreativnog i fukcionalnog razmišljanja“ vode dr Ranko Rajović I gospodin Uroš Petrović, eminentni stručnjaci u oblasti stimulativnih metoda učenja.


05.2021.
"One nation" i "Merhamet-Sandžak" podijelili 50 paketa Novopazarcima u potrebi

Muslimansko humanitarno društvo "Merhamet Sandžak" i Međunarodna humanitarna organizacija "One nation" iz Velike Britanije, podijelili su danas Novopazarcima u potrebi pakete sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima.

Pakete je dobilo 50 porodica slabijeg materijalnog stanja. Po 25 paketa biće podijeljeno građanima Sjenice i Tutina, a 100 paketa je opredijeljeno za porodice u Rožajama.

Naši donatori međunarodna humanitarna organizacija "One nation" iz Velike Britanije, čiji su predstavnici iz Bosne i Hercegovine danas boravili u Novom Pazaru, projekte sprovodi u više od 50 država. Aktivnosti su trenutno prilagođene mubarek mjesecu.

Pozvamo donatore da se još snažije uključe u akcije pomoći građanima u potrebi, posebno u mjesecu ramazanu.


04.2021.
Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva


U okviru projekta "Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva" u Novom Pazaru danas je održano predavanje profesora Aleksandra Leposavića na temu uzgoja i brige o sadnicama malina kao i pravilnoj upotrebi pesticida i vezivanju sadnica.
Naši malinari su imali priliku da dobiju najbolje savete kako da unaprede svoje maline i povećaju prinose.

Naš cilj je da okupimo najmanje 100 malih poljoprivrednih proizvođača i 20 žena iz Novog Pazara i okoline i podržimo ih i kroz edukaciju o negovanju zasada od strane profesora Aleksandra Leposavića.

03.2021.
Konačna lista korisnika građevinskog materijala korisnika po Sporazumu po readmisiji preuzmite dokumenta02.2021.
Seminar - Podsticajna učionica - vodič za primenu efikasnih strategija učenja u nastavi"

"Podsticajna učionica - vodič za primenu efikasnih strategija učenja u nastavi" za voditelje radionica iz Sjenice i Tutina

"Podsticajna učionica - vodič za primenu efikasnih strategija učenja u nastavi" u okviru projekta "Reintegracija podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji" kao vid mentorske podrške za nastavno osoblje koje sprovodi radionice u Dobrosusedskim klubovima Novi Pazar, Sjenica i Tutin.


Seminar je kataloški akreditovan od strane ZUOV-a i deo je kataloga Ministarstva prosvete.
Teme koje su danas obrađene su:


- Aktiviranje i usmeravanje mentalnih aktivnosti učenika u procesu nastave
- Teškoće i prepreke u procesu učenja u uslovima prilagođene nastave kao i brojne druge.

Projekat "Re!ntegracija - podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji" finansiran je od strane Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) - Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke.

Nosilac projekta ASB South East Europe, implementator IDC Serbia, a partneri na projektu su Grad Novi Pazar, Opština Sjenica, Opština Tutin,
Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka - SEDA i Merhamet Sandzak 


02.2021.
Potpisani ugovori o subvencijama za samozapošljavanje povratnika

U okviru projekta „Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ svečano su potpisani ugovori o dodeli subvencija za samozapošljavanje sa 45 korisnika.

Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisničke opštine na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet – Sandžak“.

Osnovni cilj projekta je stvaranje dostojanstvenih uslova života za povratnike kroz intezivnu socio-ekonomsku podršku u cilju održive (re)integracije i unapređenja reintegracionih mehanizama u tri grada u Srbiji. Projekat u vrednosti od 1.226.000 evra je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do kraja 2021. godine.

Proteklih meseci korisnici su imali priliku da pohađaju intezivne biznis obuke i pripreme poslovni plan, a 45 korisnika je podržano u realizaciji svoje ideje kroz dodelu sredstava za njenu implementaciju. Vrednost grantova po korisniku iznosi do 3.000 evra. Podržano je 19 korisnika iz Novog Pazara, 12 iz Tutina i 14 korisnika iz Sjenice. Od toga 11 žena je dobilo sredstva za pokretanje sopstvenog posla. U okviru projekta će u narednom periodu biti dodeljeno još 45 grantova, što ukupno čini 90 dodeljenih grantova prodviđenih projektom.02.2021.
Reintegracija: Ponovo pokrenute besplatne radionice za decu


Posle višemesečne pauze, uslovljene pandemijom korona virusa, ponovo su pokrenute besplatne radionice za decu u okviru projekta podrške reintegraciji u Srbiji. Projekat finansira nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a realizuje ga organizacija IDC u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak , a uz podršku Grada Novog Pazara i opština Tutin i Sjenica.


Kroz ovaj program do sada je više od 1.426 dece i mladih pohađalo besplatne radionice koje su im višestruko pomogle kako u savlađivanju školskog gradiva, tako i u razvoju kreativnih veština i učenju jezika.

Glavni cilj je pružanje obrazovne i podržavajuće uloge povratnicima radi bolje reintegracije u njihovim lokalnim zajednicama, uz podršku i široj zajednici. Radionice su besplatne i organizuju se uz poštovanje svih propisanih pravila i procedura, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Edukativne radionice za decu održavaju se vikendom u dobrosusedskim klubovima u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, koji su otvoreni u okviru projekta podrške održivoj reintegraciji u Srbiji, a prijave se vrše lično01.2021.
Online OKRUGLI STO eu aid 
Volunteers 


Predstavnice Merhameta imaju priliku da prisustvuju i učestvuju u diskusiji na drugom onlajn okruglom stolu sa organizacijama koje primaju i šalju volontere u okviru EU Aid Volunteers inicijative, na temu Angažman volontera u post-kovid19 eri: Trenutni i budući izazovi za organizacije koje šalju i primaju volontere.

arhiva

BUDITE UKLJUČENI

Pojedinac može postići mnogo, a zajedno možemo postići sve.

Ukoliko smatrate da imate dobru ideju ili mehanizam za rešavanje nekog od problema u zajednici, pozivamo vas da nas posetite i pridružite se našem timu!

Ako ste filantrop, kreativac, ili prosto želite da date svoj doprinos zajednici, bićemo vaši partneri.

Bilo da razmenjujemo iskustvo, znanje, veštine ili ideje, tu smo da budemo katalizatori dobrih odnosa u zajednici.

Zdravlje

Poboljšavamo zdravlje dece i porodica kvalitetnom edukacijom i potrebnom pomoći za osnovnim namirnicama i lekovima.

Obrazovanje

Stvaramo veći pristup kvalitetnom obrazovanju i osiguravamo da devojčice i dečaci mogu da uče u sigurnom i pozitivnom okruženju.

Zaštita

Obezbeđujemo da su deca u svakom trenutku na sigurnom i sprečavamo njihovo izlaganje zlostavljanju, zanemarivanju, eksploataciji i nasilju.

Broj zadovoljnih korisnika

Preko 100.000

Godina rada

30

Dostupni smo svakog radnog dana

08-15H

Realizovanih akcija/projekata

Preko 1.000

DONATORI I PARTNERI

Muslimansko humanitarno društvo
Merhamet Sandžak

Adresa:

7. jula bb, 36300 Novi Pazar, Srbija 

Tel:

+381 (0) 20 331 960

E-mail:

office@ merhamet-sandzak.org

All Rights Reserved © Copyright MHD MERHAMET SANDŽAK | #NPNET