O NAMA

U savremenom dobu punom izazova prava je umetnost odgovoriti na svaki zahtev onih kojima je pomoć potrebna, a takvih je sve više. Trudimo se da na terenu prikupimo što više informacija i da uz pomoć naših partnera i donatora učinimo društvo bar malo sigurnijim i mesto bolje za život.

Ismet Suljović

DIREKTOR

Muslimansko Humanitarno Društvo „Merhamet-Sandžak“ je osnovano 1991.godine. Naša organizacija je do kraja 1993. godine otvorila 16 pododbora i to: Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Brodarevo, Priboj, Nova Varoš, Ribarice, Rožaje, Petnjica, Bijelo Polje, Pljevlja, Plav, Podgorica - Tuzi, Ulcinj, Kosovska Mitrovica. U toku 1993. godine MHD „Merhamet-Sandžak“ otvara apoteke u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Veoma brzo nakon našeg nastanka morali smo da se suočimo sa najtežim i najodgovornijim zadatkom: prihvat, zbrinjavanje i pružanje pomoći izbeglicama iz ratom zahvaćenih krajeva. Mi smo ga uspešno savladali, uz veliku pomoć naših sugrađana koji su otvorili i svoje domove i svoja srca izbeglicama.

Od 5. aprila 1992. godine masovni dolasci izbeglica bili su svakodnevna pojava mnogim sandžačkim gradovima. Najveći priliv je bio iz: Foče, Rudog, Čajnica, Višegrada, Rogatice, Trebinja, Ljubinja, Srebrenice, Bratunca, Goražda, Sarajeva, Bijeljine itd. Skoro da nema grada u BIH iz koga izbeglice nisu stigle. Po našim podacima izmedu 73.000-75.000 lica iz BIH je prošlo kroz Sandžak.

Osim izbeglica, naša organizacija se bavi i materijalnim pomaganjem socijalno ugroženih gradana.MHD „Merhamet-Sanžak“ 15.02.1995. godine otvara prvu narodnu kuhinju, najpre u Novom Pazaru, zatim u Priboju i Tutinu sa 150 dnevnih obroka.
Merhamet je iz klasične humanitarne organizacije kakav je bio u periodu trajanja ratova na prostoru bivše Jugoslavije, doživeo niz dragocenih transformacija u pravcu razvoja civilnog društva kroz razvojne programe, edukacije, seminare itd.
Merhamet je u poslednjih deset godina sprovodio programe namenjene interno raseljenim Romima sa Kosova, starima sa ruralnog područja, zavisnicima od psihoaktivnih supstanci, žrtvama porodičnog nasilja, seoskom stanovništvu, omladini pružajući infrastrukturnu, obrazovnu, zdravstvenu i socijalnu podršku u kontinuitetu. 

MERHAMET SANDŽAK je za sve godine postojanja bio prvi kada je trebalo da se pruži pomoć u nevolji. Nismo kalkulisali kada treba pružiti pomoć već smo nesebično davali sebe koliko su nam to mogućnosti pružale. Naš tim je odan i veran svim onima koji zatraže pomoć. Trudimo se da prepoznamo potrebe našeg kraja i sa donatorima realizujemo projekte od vitalnog značaja za socijalno najugroženije grupe, kao i da afirmišemo mlade da ostanu ovde.

Misija i Ciljevi

Unapređivanje kvaliteta života marginalizovanih grupa u urbanim i seoskim sredinama putem edukacije za razvoj veština i navika i omogućavanje izražavanja potencijala individualaca.

• Organizovanje i pružanje humanitarne pomoći i podrške socijalno-ugroženim licima, izbeglicama, raseljenim licima, prognanim i invalidima, i ostalim marginalizovanim grupama, bez obzira na nacionalnu, versku, rasnu pripadnost.
• Doprinos društvenom razvoju kroz zastupanje i promovisanje ljudskih prava i kroz kreiranje razvojnih i infrastrukturnih programa
• Razvijanje projekata čiji je cilj razvoj demokratije, civilnog društva i jednakost među polovima.
• Smanjenje nezaposlenosti među ranjivim grupama.

BUDITE UKLJUČENI

Pojedinac može postići mnogo, a zajedno možemo postići sve.

Ukoliko smatrate da imate dobru ideju ili mehanizam za rešavanje nekog od problema u zajednici, pozivamo vas da nas posetite i pridružite se našem timu!

Ako ste filantrop, kreativac, ili prosto želite da date svoj doprinos zajednici, bićemo vaši partneri.

Bilo da razmenjujemo iskustvo, znanje, veštine ili ideje, tu smo da budemo katalizatori dobrih odnosa u zajednici.

Zdravlje

Poboljšavamo zdravlje dece i porodica kvalitetnom edukacijom i potrebnom pomoći za osnovnim namirnicama i lekovima.

Obrazovanje

Stvaramo veći pristup kvalitetnom obrazovanju i osiguravamo da devojčice i dečaci mogu da uče u sigurnom i pozitivnom okruženju.

Zaštita

Obezbeđujemo da su deca u svakom trenutku na sigurnom i sprečavamo njihovo izlaganje zlostavljanju, zanemarivanju, eksploataciji i nasilju.

Broj zadovoljnih korisnika

Preko 100.000

Godina rada

30

Dostupni smo svakog radnog dana

08-15H

Realizovanih projekata

Preko 2.000

DONATORI I PARTNERI

Muslimansko humanitarno društvo
Merhamet Sandžak

Adresa:

7. jula bb, 36300 Novi Pazar, Srbija 

Tel:

+381 (0) 20 331 960

E-mail:

office@ merhamet-sandzak.org

All Rights Reserved © Copyright MHD MERHAMET SANDŽAK | #NPNET