PROJEKTI

PODRŠKA ODGOVORU NA POSLEDICE KOVIDA 19 U PODSTANDARDNIM ROMSKIM NASELJIMA

U okviru programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO", koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) potpisan je Ugovor o donaciji između UNOPS i MHD "Merhamet-Sandžak" za implementaciju projekta "PODRŠKA UČENJU I RAZVOJU DECE ROMSKE NACIONALNOSTI KAO ODGOVOR NA KOVID19". #switzerlandinserbia


Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva – ADA

Projekat je usmeren je na unapređenje socio-ekonomskog statusa malih poljoprivrednih gazdinstava, koji se pretežno bave proizvodnjom maline, ali i drugog voća i povrća, kao i žena iz ruralnih područja kroz edukaciju o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi voća i povrća i preduzetništvu, kao i korišćenje skladišnih i prerađivačkih kapaciteta hladnjače koja će biti izgrađena zahvaljujući projektu i vođena po principima socijalnog preduzetništva.

Glavni cilj projekta je smanjenje siromaštva kroz socio-ekonomsko osnaživanje malih poljoprivrednih gazdinstava i žena iz ruralnih područja. 

Planirano je da se, zahvaljujući projektu vrednom oko 400 hiljada eura, za period od dve godine osnaži najmanje 100 malih poljoprivrednih gazdinstava i najmanje 20 žena iz ruralnih područja sa teritorije Grada Novog Pazara.  

Osnaživanje podrazumeva i sticanje znanja i veština za: proizvodnju malina i drugog voća i povrća, prikupljanje šumskih plodova i samoniklog lekovitog i začinskog bilja, skladištenje, preradu i plasman finalnih proizvoda kroz korišćenje usluga novoformiranog socijalnog preduzeća. Finansiran je od strane Austrijske razvojne agencije (ADA) sredstvima Austrijske razvojne saradnje, a implementira ga ASB Austrija u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju, Gradom Novim Pazarom, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka, Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Novog Pazara i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet-Sandžak”. 


Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji - LAP

Projekat predviđa izgradnju deset kuća, podelu deset paketa građevinskog materijala za završetak radova na postojećim objektima i dvadeset grantova za ekonomsko osnaživanje interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji. Realizuje se od jula 2018. do jula 2020. godine, sa ciljem da podrži sprovođenje Lokalnog akcionog plana i ekonomski osnaži interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu od readmisiji. Projekat finansira Evropska unija kao deo šireg programa “EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika”, a realizuje Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak”.


Održive zajednice u Sandžaku – Od mere do karijere - GIZ

Cilj projekta je povećanje zapošljivosti povratnika po Sporazumu o readmisiji, Roma i drugih teže zapošljivih kategorija putem realizacije programa obuka usklađenih sa potrebama lokalnog tržišta rada i programima podrške zapošljavanju i samozapošljavanju, kao i razvoja socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru i Tutinu. U okviru projekta kroz različite mere povećanja zapošljivosti i zapošljavanja biće osnaženo: 50 pojedinaca koji pripadaju teže zapošljivim grupama stanovništva, 10 privrednih subjekata, 2 udruženja građana, lokalna zajednica i drugi akteri na lokalnom i regionalnom nivou. Projekat je finansiran od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju / Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Projekat realizuje Grad Novi Pazar u saradnji sa opštinom Tutin, Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak. , Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Udrženje građana Inicijativa za razvoj I saradnju – IDC.


Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru - SKGO 

Dužina trajanja projekta je 12 meseci (od 4. septembra 2019. do 3. septembra 2020.) Grad Novi Pazar realizuje projekat u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet – Sandžak”. Projekat finansira Evropska unija. Ovaj Projekat je deo šireg programa “EU PODRŠKA UKLJUČIVANJU ROMA – Osnaživanje lokalnih zajednica u inkluziji Roma” koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Opšti cilj projekta je poboljšanje socijalne uključenosti Roma podsticanjem i podrškom ranjivim grupama u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje. Posebni zadaci su osnaživanje romske populacije u Novom Pazaru pružanjem obrazovanja i stručne obuke i predstavljanje vidljivosti Roma na tržištu rada za stvaranje mogućnosti zapošljavanja romske populacije u Novom Pazaru.Najmanje 20 osoba romske populacije direktno uključenih u projektne aktivnosti (tokom obuka), pružaoci usluga obuke, Romski koordinator, SEDA (Agencija za ekonomski razvoj Sandžaka.

Obuka za rad u tekstilnoj industriji - Obuka za rad na šivaćim mašinama, obuka u lokalnim tekstilnim firmama; Obuka za aktivno traženje posla, zapošljavanje i samozapošljavanje - Izbor pružaoca usluga, organizovanje četiri treninga.

Reintegracija- podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiju - BMZ

Raspisan je javni poziv za korisnike u okviru projekta - Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji - Socijalna podrška i Ekonomska podrška za pokretanje sopstvenog posla.

Projekat je finansiran od strane Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke- BMZ 

Nosilac projekta je ASB South East Europe, implementator IDC Serbia, a partneri na projektu su Grad Novi Pazar, Opština Sjenica, Opština Tutin - Oficijalna stranica u partnerstvu sa Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka - SEDA i Merhamet Sandzak.

Mera 1 – Psiho – socijalna I obrazovna podrška namenjena je prvenstveno deci, omladini I ostalim marginalizovanim grupama kroz organizovanje BESPLATNIH RADIONICA iz raznih oblasti za povratnike I ostale socijalno ugrožene kategorije koje vode stručnjaci iz različitih oblasti.Za Meru 1 Psihosocijalne I obrazovne podrške je zadužen tim 

MHD ,,Merhamet-Sandžak’’

Mera 2 - Ekonomska podrška za pokretanje sopstvenog posla ili unapređenje već postojećeg sopstvenog posla / poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući edukaciji iz oblasti finansija, strateškog planiranja, organizacionog razvoja ili marketinga. Ovom merom se predviđa prekvalifikacija I dokvalifikacija korisnika, podrška pri izradi biznis planova , kao I dodela ekonomskih grantova u vidu opreme. Za Meru 2 je zadužena Regonalna Razvojna Agencija Sandžaka-SEDA. 

Za radionice korisnici se prijavljuju u MHD ,,Merhamet- Sandžak”, Kragujevačka 12 , a za Ekonomsku podršku u Regionalnoj Razvojnoj agenciji – SEDA u Novom Pazaru, na adresi 7.  juli bb, u Tutinu, na adresi Pešterska 2/6, i u zgradi opštine Sjenica, adresa Kralja Petra I 10, kancelarija br.26.

Trajanje projekta: 02. decembar 2019. godine – 31.decembar 2021. godine.

ASPEM I ADRA 

Međunarodni projekat obuke i razmene volontera


arhiva

BUDITE UKLJUČENI

Pojedinac može postići mnogo, a zajedno možemo postići sve.

Ukoliko smatrate da imate dobru ideju ili mehanizam za rešavanje nekog od problema u zajednici, pozivamo vas da nas posetite i pridružite se našem timu!

Ako ste filantrop, kreativac, ili prosto želite da date svoj doprinos zajednici, bićemo vaši partneri.

Bilo da razmenjujemo iskustvo, znanje, veštine ili ideje, tu smo da budemo katalizatori dobrih odnosa u zajednici.

Zdravlje

Poboljšavamo zdravlje dece i porodica kvalitetnom edukacijom i potrebnom pomoći za osnovnim namirnicama i lekovima.

Obrazovanje

Stvaramo veći pristup kvalitetnom obrazovanju i osiguravamo da devojčice i dečaci mogu da uče u sigurnom i pozitivnom okruženju.

Zaštita

Obezbeđujemo da su deca u svakom trenutku na sigurnom i sprečavamo njihovo izlaganje zlostavljanju, zanemarivanju, eksploataciji i nasilju.

Broj zadovoljnih korisnika

Preko 100.000

Godina rada

30

Dostupni smo svakog radnog dana

08-15H

Realizovanih projekata

Preko 2.000

DONATORI I PARTNERI

Muslimansko humanitarno društvo
Merhamet Sandžak

Adresa:

7. jula bb, 36300 Novi Pazar, Srbija 

Tel:

+381 (0) 20 331 960

E-mail:

office@ merhamet-sandzak.org

All Rights Reserved © Copyright MHD MERHAMET SANDŽAK | #NPNET