AKTUELNO-VESTI

12.2020. | Rezultati projekta za 2020. godinu "Reintegracija - podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji"

reintegracija - rezultati projekta 2020.


12.2020. | Re!ntegracija - radionice
U okviru psihocijalne komponente projekta Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji gde Merhamet – Sandžak kao partner na projektu realizuje radionice u Dobrosusedskim klubovima Novi Pazar, Sjenica I Tutin I okuplja prvenstveno porodice povratnika, kao i druge porodice iz lokalne zajednice, nastojeći da ih podrži u psihosocijalnim merama. U toku su radionice za decu i odrasle koje će se odvijati u klubovima do kraja 2021. godine, a koje realizuju profesori I stručnjaci iz različitih oblasti iz grada Novog Pazara, opština Sjenica I Tutin

Projekat ukupne vrednosti 1.226.000 evra finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ. Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka - SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet – Sandžak“.

radionice - jesen/zima 2020/21.radionice - leto 2020.
11.2020. | EКONOMSКI AКTIVIZAM ROMA U NOVOM PAZARU

Završna konferencija i prezentacija projekta „Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru“ koji realizuje Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet – Sandžak” održana je
27. novembra 2020. u Dobrosusedskom Кlubu Novi Pazar.

Projekat finansira Evropska unija. Ovaj Projekat je deo šireg programa “EU PODRŠКA UКLJUČIVANJU ROMA – Osnaživanje lokalnih zajednica u inkluziji Roma” koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SКGO).

Prisutnima su se obratili član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalnu politiku, projekt menadžer
g. Fevzija Murić i predsednik MHD “Merhamet - Sandžak” Ismet Suljović.

Predstavljeni su ostvareni rezultati projekta, korisnici i proizvodi nastali tokom obuka ciljne grupe.
Završnoj konferenciji projekta su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Škole za dizajn tekstila i kože, Regionalne razvojne agencija SEDA, tekstilne kompanije “Join DOO”, koordinator za Rome, predstavnici romskih zajednica u Novom Pazaru, sa kojima se aktivno sarađivalo tokom realizacije projekta.

Projektom su unapređene aktivnosti koje su usmerene na osnaživanje romske zajednice za aktivno učešće na tržištu rada.  Кroz projekat je
• uspešno realizovana obuka 20 osoba romske populacije za rad u tekstilnoj industriji;
• 20 osoba romske populacije prošlo obuke za aktivno traženje posla, zapošljavanje i samozapošljavanje;
• 20 osoba romske populacije obavilo praksu u lokalnim tekstilnim firmama.

Svi korisnici projekta su dobili sertifikate o završenoj obuci za rad na šivaćim mašinama i završenoj obuci za aktivno traženje posla, zapošljavanje i samozapošljavanje.

Projekat se realizuje od Septembra 2019. do Decembra 2020. sa ciljem poboljšanja socijalne uključenosti Roma podsticanjem i pružanjem podrške ranjivim grupama u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

 


11.2020. | Formiranje socijalnog preduzeća
U okviru projekta “Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva” IDC zajedno sa partnerima - Grad Novi Pazar, Regionalna Razvojna Agencija Sandžaka - SEDA i Merhamet Sandzak intenzivno radi na formiranju socijalnog preduzeća za preradu, skladištenje i plasman maline.

Naš cilj je da okupimo najmanje 100 malih poljoprivrednih proizvođača i 20 žena iz Novog Pazara i okoline i podržimo ih i kroz edukaciju o negovanju zasada od strane profesora Aleksandra Leposavića. Konkurs je u toku traje do 30.11.20.

11.2020. | Uručeni ključevi od kuća povratnicima
Završna ceremonija povodom završetka projekta „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika“ održana je 09. novembra 2020. u svečanoj sali Kulturnog Centra Novi Pazar.

Prisutnima su se obratili Gradonačelnik grada Novi Pazar g. Nihat Biševac, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalnu politiku g. Fevzija Murić, predsednik MHD “Merhamet – Sandžak, g. Ismet Suljović i projekt koordinatorka Albina Ujkanović.

Na ceremoniji su prezentovani postignuti rezultati u okviru projekta, nakon čega je gradonačelnik uručio ključeve korisnicima izgrađenih kuća u okviru projekta.

U okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života IRL i povratnika”, izgrađeno je 8 kuća, dodeljeno 9 paketa građevinskog materijala i 14 grantova u vidu opreme za pokretanje sopstvenog biznisa. Korisnici projekta su interno raseljena lica i povratnici po Sporazumu o readmisiji.

Završnoj konferenciji su prisustvovali korisnici projekta, predstavnici Odeljenja za Lokalni ekonomski razvoj i Povereništva za izbeglice i migracije Novi Pazar.

Projekat je realizovan u periodu od jula 2018 do novembra 2020. sa ciljem da podrži sprovođenje Lokalnog akcionog plana i ekonomski osnaži interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu od readmisiji.

Projekat finansira Evropska unija kao deo šireg programa “EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika” ukupne vrednosti 5,65 miliona evra. Vrednost projeta je 359.520 EU.

 

Pogledajte Video


11.2020. | Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru.
U okviru projekta "Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru" koji finansira Evropska Unija, a realizuje
Stalna Konferencija Gradova i Opština (SKGO) u saradnji sa Gradom Novi Pazar i MHD"Merhamet-Sandžak" uspešno je realizovana obuka na radnom mestu u lokalnoj tekstilnoj firmi - BRUG JEANS za 20 kandidata Romske populacije.

"Dobar dobrome pomaze" slogan je našeg projekta koji je veoma zapažen i kao "Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru" Svakodnevno se obavljala obuka pod budnim okom našeg projekt koordinatora Adnan Bahović.
Opšti cilj projekta je poboljšanje socijalne uključenosti Roma podsticanjem i podrškom ranjivim grupama u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

Posebni zadaci su osnaživanje romske populacije u Novom Pazaru pružanjem obrazovanja i stručne obuke i predstavljanje vidljivosti Roma na tržištu rada za stvaranje mogućnosti zapošljavanja romske populacije u Novom Pazaru.  Obuka za rad u tekstilnoj industriji - Obuka za rad na šivaćim mašinama, obuka u lokalnim tekstilnim firmama; Obuka za aktivno traženje posla, zapošljavanje i samozapošljavanje - Izbor pružaoca usluga, organizovanje četiri treninga.

 

09.2020. | Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru.
U okviru projekta "Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru" koji finansira Evropska Unija, a realizuje Stalna Konferencija Gradova i Opština(SKGO) u saradnji sa Gradom Novi Pazar i MHD"Merhamet-Sandžak"uspešno je završena obuka za rad na šivaćim mašinama.

Dobar dobrome pomaze" slogan je našeg projekta koji je i veoma zapažen kao "Ekonomski aktivizam Roma u Novom Pazaru" Svakodnevno se obavljala obuka pod budnim okom našeg projekt koordinatora.
Svedoci smo da naši korisnici su svakim danom sve više napredovali i veoma smo srećni zbog toga.

Opšti cilj projekta je poboljšanje socijalne uključenosti Roma podsticanjem i podrškom ranjivim grupama u stvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

Posebni zadaci su osnaživanje romske populacije u Novom Pazaru pružanjem obrazovanja i stručne obuke i predstavljanje vidljivosti Roma na tržištu rada za stvaranje mogućnosti zapošljavanja romske populacije u Novom Pazaru.

Obuka za rad u tekstilnoj industriji - Obuka za rad na šivaćim mašinama, obuka u lokalnim tekstilnim firmama;

Obuka za aktivno traženje posla, zapošljavanje i samozapošljavanje - Izbor pružaoca usluga, organizovanje četiri treninga.

 

08.2020. | Domovi za osam porodica iz kategorije interno raseljenih.
Radovi na izgradnji kuća za osam porodica iz kategorije interno raseljenih su pri kraju. Projekat “ Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” grad realizuje u partnerstvu sa Muslimanskim humanitarnim društvom “Merhamet”, a uz podršku Delegacije Evropske unije i Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

„Radovi su pri kraju i odvijaju se predviđenom dinamikom uprkos situaciji koja nas je, u vezi sa epidemijom virusa Covid 19 sve zadesila. Osam kuća biće potpuno opremljeno i predato porodicama po principu ključ u ruke, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, podećajući da se projekat zapravo sastoji iz tri vrste grantova: za izgradnju kuća, grantova za građevinski materijal i za ekonomsko osnaživanje. Uslovi za izgradnju kuće, prema objavljenom javnom pozivu bili su: parcela u vlasništvu, da po regulacionom planu za parcelu može biti izdata građevinska dozvola i da ima pristup infrastrukturnoj mreži – elektromreži, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, u cilju dobijanja upotrebne dozvole.

„Naši sugrađani su u okviru ekonomskog osnaživanja, odnosno za potrebe pokretanja sopstvenog biznisa dobili opremu u vrednosti od 1500 eura. Pored toga, za devet porodica je, u okviru istog projekta obezbeđen građevinski materijal, u vrednosti od po 4 000 eura, za adaptaciju postojećih stambenih objekata, a u cilju poboljšanja uslova života naših sugrađana“, podsetio je gradonačelnik Biševac.

Prema rečima člana Gradskog veća Fevzije Murića, radovi na izgradnji kuća su su pri kraju, a uskoro će porodice moći da se usele.
„Projekat „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji”, vredan preko 160 000 eura, samo je jedan u nizu brojnih projekata koje realizujemo u oblasti socijalne zaštite. Upravo je kroz te projekte koje realizujemo sa međunarodnim partnerima, predviđeno ulaganje od preko 1 500 000 eura, u bolje uslove života naših sugrađana”, zaključio je Murić. Izgradnja osam kuća započela je krajem maja ove godine..

Objašnjava da su korisnici odabrani u saradnji sa Gradskom upravom i ostalim humanitarnim organizacijama. U ime Merhameta, donatora iz dijaspore i lično, Suljović je svim vernici islamske veroispovesti čestitao Kurban bajram.

 

08.2020. | U okviru projekta "Socijalno preduzetništvo kao model smanjenja siromaštva" a na naše veliko zadovoljstvo danas smo obišli malinare sa prof. Aleksandrom Leposavićem koji je stručnjak iz oblasti malinarstva..

08.2020. | U okviru projekta „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“ pokrenute su radionice za decu i mlade na teritoriji Novog Pazara, Sjenice, Tutina i okoline ova tri grada.

Nastavni plan i program radionica pripremljen je od strane stručnjaka obrazovnog i socijalnog sistema koji su direktno odgovorni za sprovođenje radionica.

Glavni cilj radionica je pružanje obrazovne i podržavajuće uloge povratnicima radi bolje reintegracije u njihovim lokalnim zajednicama, uz podršku i široj zajednici.

Prijave za radionice se vrše lično – Novi Pazar, kancelarija Merhamet Sandzak, Kragujevačka 12, Sjenica – zgrada Opštine Sjenica, kancelarija 26, Tutin – Dobrosusedski klub Tutin – Peštarska 2/6

Radionice su besplatne i organizuju se uz poštovanje svih propisanih pravila i procedura, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.
 

Raspored radionica - septembar - Re!ntegracija


07.2020. | MHD "Merhamet Sandžak" je uz pomoć donatora iz Majnca, Limburga i Milhajma obezbedila vredne bajramske pakete.
U organizaciji Muslimanskog humanitarnog društva Merhamet Sandžaka juče i danas vrši se podela vrednih bajramskih paketa, namenjenih prvenstveno samohranim roditeljima i građanima slabijeg imovnog stanja. Uz pomoć nemačke dijaspore obezbeđeno je ukupno 64 paketa koji sadrže osnovne životne namirnice i kućnu hemiju.

U organizaciji Muslimanskog humanitarnog društva Merhamet Sandžaka juče i danas vrši se podela vrednih bajramskih paketa, namenjenih prvenstveno samohranim roditeljima i građanima slabijeg imovnog stanja. Uz pomoć nemačke dijaspore obezbeđeno je ukupno 64 paketa koji sadrže osnovne životne namirnice i kućnu hemiju.

Uz pomoć donatora iz Majnca, Limburga i Milhajna obezbeđeni su vredni bakramski paketi sa osnovnim životnim namirnicam i kućnom hemijom. Distribucija, koja se ove godine zbog korona virusa vrši na kućnu adresu, počela je od juče.

”U pitanju su paketi u vrednosti od 3 hiljade dinara, izuzetno su bogati. Za razliku od predhodnih godina vršimo dostavu paketa na kućnu adredu, delu naših korisnika. Ovaj put prioritet su nam porodice sa jednim ili ni jednim roditeljem” izjavio je predsednik Muslimanskog humanitarnog društva ”Merhamet Sandžaka” Ismet Suljović.

Objašnjava da su korisnici odabrani u saradnji sa Gradskom upravom i ostalim humanitarnim organizacijama. U ime Merhameta, donatora iz dijaspore i lično, Suljović je svim vernici islamske veroispovesti čestitao Kurban bajram.

 

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG
07.2020. | Podeljena oprema za pokretanje i jačanje sopstvenog biznisa za povratnike i inetrno raseljene.
U okviru projekta „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” danas je podeljena oprema za pokretanje I unađređenje sopstvenog biznisa. Ovaj projekat podrazumeva tri komponente pomoći, koje imaju za cilj da unaprede uslove života interno raseljenih I povratnika u Novom Pazaru.

Muhamed Behrami je zahvaljujući realizaciji ovog projekta dobio priliku da svoju biznis ideju i ostvari. Reč je o izradi didatičkih igračaka za decu ometenu u razvoju, a Behrami očekuje da će u narednom periodu razviti taj posao.

Projekat „Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji” realizuje se 26 meseci i tokom realizacije obezbeđena su sredstva za izgradnju I opremanje osam kuća, kupljen je građevinski materijal za interno – raseljene koji su započeli izgradnju kuće I sada je kupljena I oprema za pokretanje I unapređenje sopstvenog biznisa.

“Uručujemo opremu, mašine, alate i ono što su naši sugrađani tražili za počinjanje ili jačanje svog biznisa. Trća komponenta je ekonomsko osnaživanje povratnika ili interno-raseljenih lica. Većina njih ima svoj posao koji radi, ali im je za jačanje posal trebala neka oprema ili mašina. Imamo u ovoj donaciji skelu građevinsku, CNC mašinu I još opreme, koja je za njih značajna,a nisu mogli da kupe. Oprema je kvalitetna, javna nabavka je u skladu sa Zakon malo duže trajala i danas smo u situaciju da i ovaj deo projekta sasvim završimo, ostaje još osam kuća da u narednih mesec dana da uselima, čime će projekat biti završen”, rekao je član Gradskog Veća Fevzija Murić.

Partner na projektu Grada Novog Pazara je Muslimansko humanitarno društvo Merhamet.

Ukupna vrednost projekta, koji je finansijski podržala Delegacija Evropske unije je 359.000 evra..

Uz pomoć donatora iz Majnca, Limburga i Milhajna obezbeđeni su vredni bakramski paketi sa osnovnim životnim namirnicam i kućnom hemijom. Distribucija, koja se ove godine zbog korona virusa vrši na kućnu adresu, počela je od juče.

”U pitanju su paketi u vrednosti od 3 hiljade dinara, izuzetno su bogati. Za razliku od predhodnih godina vršimo dostavu paketa na kućnu adredu, delu naših korisnika. Ovaj put prioritet su nam porodice sa jednim ili ni jednim roditeljem” izjavio je predsednik Muslimanskog humanitarnog društva ”Merhamet Sandžaka” Ismet Suljović.

Objašnjava da su korisnici odabrani u saradnji sa Gradskom upravom i ostalim humanitarnim organizacijama. U ime Merhameta, donatora iz dijaspore i lično, Suljović je svim vernici islamske veroispovesti čestitao Kurban bajram.

 


07.2020. | Muslimansko Humanitarno Društvo Merhamet Sandžak sprovodi projekat “Exchange of good practices and cooperation in humanitarian action to generate engagement“ u saradnji sa ASPEm Italija, ADRA Slovačka, EHO Novi Sad, DFSPC „Čovekoljublje“ iz Beograda.

Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija iz država koje nisu članice EU u temama koje se tiču efektnog volonterskog menadžmenta u humanitarnom i razvojnom kontekstu. Dodatno, projekat podrazumeva EU licenciranje partnerskih organizacija za primanje volontera iz inostranstva, a u svrhu pružanja stručne podrške ranjivim grupama od strane volontera.

Trenutno, projektni tim je u fazi pripreme dokumentacije za sertifikaciju/licenciranje putem onlajn treninga, mentorskih radionica, kao i sastanaka konzorcijuma partnera.

Projekat se realizuje u trajanju od 2 godine uz finansijsku podršku EU. Човекољубље - Philanthropy ADRA Slovensko Ekumenska humanitarna organizacija / Ecumenical Humanitarian OrganizationASPEm

 12.2019. | Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model smanjenja siromaštva  =  detaljnije

 

Predstavljeni novi Javni pozivi za povratnike, Rome i mlade do 30 godina.
11.2019.


11.2018. | Poseta visoke delegacije Švajcarske sa predstavnicima programa Swiss PRO organizaciji „Merhamet Sandžak“ u Novom Pazaru

 
Visoka delegacija Švajcarske posetila je zajedno sa predstavnicima programa Swiss PRO organizaciju „Merhamet Sandžak“ u Novom Pazaru kao jednu od 26 organizacija civilnog društva kojima je odobrena podrška za sprovođenje socijalno inovativnih projekata. Tokom posete delegacija se upoznala sa prirodom projekta “Ranjive grupe ka stručnosti”, kao i opštim prilikama i ključnim iz izazovima ranjivih grupa, a zatim razgovarala o mogućim pravcima daljeg razvoja i unapređenja položaja ugroženog stanovništva.
Sastanak je počeo uvodnim rečima članova i članica švajcarske delegacije sačinjene od zamenice direktora Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i šefice Odeljenja za saradnju sa istočnom Evropom, Rut Huber, šefice Odseka za saradnju sa Zapadnim Balkanom Žoržet Bruše, ambasadora Švajcarske u Srbiji Filipa Guea, direktorke Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju (SCO) u Srbiji Ursule Lojbli i šefice sektora za upravljanje Saša Miler. Izrazivši zahvalnost zbog toplog prijema, predstavnici Švajcarske izrazili su i zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa Srbijom, ali i mogućnosti da se pomogne njenim lokalnim sredinama, a posebno njenom ranjivom stanovništvu. Naglasivši posvećenost dobrom upravljanju i socijalnoj inkluziji, predstavnici Švajcarske Konfederacije pokazali su interesovanje za podršku zapošljavanju ugroženog stanovništva, naročito mladih.

Nakon što su gostima poželeli dobrodošlicu, predstavnici organizacije „Merhamet Sandžak“ – Ismet Suljović, predsednik, Albina Ujkanović, koordinatorka projekata iz EU programa i AjšaBahović Latifović, menadžerka projekta “Ranjive grupe ka stručnosti”– predstavili su dugoročnu saradnju sa Švajcarskom ove humanitarne organizacije koja polako prerasta lokalne okvire i počinje da se okreće razvojnim projektima.

Govoreći o projektu koji će sprovoditi do maja 2019, a kojim su predviđene obuke na radnom mestu za predstavnike teško zapošljivih kategorija stanovništva kod pet poslodavaca iz različitih privrednih sektora (tekstilnog, administrativnog, štamparskog, itd.) svi prisutni su se složili da ovaj vid podrške vodi ka ekonomskom osnaživanju i stvaranju šansi za unapređenje kvaliteta života. Poziv za prijavu kojim će biti odabrano 18 korisnika već je otvoren, a prema rečima projektne menadžerke „obuke i mentorstva su za Novi Pazar otvorili neki novi prozor“.

Projekat koji sprovodi Merhamet Sandžak jedan je od 26 projekata podržanih kroz poziv “Nove ideje po meri zajednice” sa ukupno 350.000 evra. Menadžerka Programa podrške Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti „Swiss PRO“ Ana Nedeljković Belja i savetnik za dobro upravljanje Dragan Mladenović govorili su o prirodi i svrsi ovog poziva, ali i tehničke podrške koju dobijaju gradovi i opštine.

„Združena inicijativa podržanih organizacija civilnog društva, ali i 16 lokalnih samouprava koje će dobiti tehničku podršku da razviju ili unaprede neophodne procese, procedure i propise o finansiranju lokalnih projekata koje sprovodi civilni sektor a zatim ih realizuju u partnerstvu sa njim, trebalo bi da doprinesu istinskoj primeni principa dobrog upravljanja“, kažu predstavnici programa.

Sastanak održan sa organizacijom „Merhamet Sandžak“ deo je dvodnevnog programa poseta delegacije Švajcarske Konfederacije projektima, inicijativama i lokalnim samoupravama koje su dugoročni korisnici švajcarske pomoći i razvojni partneri u Srbiji
.

 10.2018. |
Održana promocija projekta "Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika po Sporazumu o readmisiji"
 


 
 

 


Muslimansko Humanitarno Društvo Merhamet Sandžak
Ul. Kragujevačka 12, 36 300 Novi Pazar, Srbija
Tel/Fax: + 381 (0) 20 331 960
E-mail: merhamet@verat.net
PIB: 100743394
Matični broj: 6255736

 

 

ALL RIGHTS RESERVED © MHD MERHAMET SANDZAK |  WEB DESIGN #NPNET